fbpx

Fortællinger fra en restauratør #12 - Forår og nye tider

Lærkens sang bebuder både forår og nye tider, og her op til påske er det 2 år siden, vi skrev vores første ’Fortællinger fra en restauratør’, Når vi ser tilbage, havde vi dengang ikke haft fantasi til at forestille os, hvordan historien lyder i dag.

I 2020 ramte covid-19 os og vores branche som en tornado, og alt blev forandret eller hevet væk under os fra den ene dag til den anden. Det eneste gode er, at covid-19 i den grad lærte os at kæmpe for det vi tror på, og finde en vej igennem det evigt usikre og konstant foranderlige. 2021 blev derfor også et skelsættende år for vores virke som restauratører.

Med udgangen af året vinkede vi farvel til det gamle toldkammer i Havnegade og dermed også navnet The Standard, som vi beholdt, da vi overtog forretningen i 2017. I dag hedder vi LOCA Restauranter, og vi er kommet ind i 2022 med ny optimisme og kampgejst, for vi ved allerede nu, at året kommer til at rumme virkelig meget spændende for vores virksomhed og vores restauranter.

I slutningen af 2021 åbnede vi dørene for et nyrenoveret Almanak i Operaen, og forelskelsen i vores nye restaurant på toppen af København har på ingen måde lagt sig. Vi er stadig stolte over at have fået lov at tegne den gastronomiske profil i ét af byens mest opsigtsvækkende bygningsværker. I den forbindelse nyder vi samarbejdet med Det Kongelige Teater, som både deler vores målsætning om at skabe fantastiske rammer for gæster og medarbejdere, og som samtidig bakker os op, når det gælder udmøntningen af vores vision for grøn gastronomi og omtanke for mennesker og miljø.

Spændende ting i vente på Almanak i Operaen og Studio  
2022 bliver et spændende år i Almanak i Operaen, hvor vi er ved at lægge sidste hånd på vores eventprogram for resten af året. Allerede nu kan vi dog afsløre, at vi til sommer får fornemt besøg på fjerde balkon i forbindelse med årets Tour de France, og igen når Copenhagen Jazz Festival rammer København senere på sommeren – vi glæder os til snart at fortælle meget om det hele – og ikke mindst glæder vi os super-meget til en sommersæson med liv og glade dage i huset.

Mens Almanak i Operaen har kørt derudad, har Studio udadtil ligget mere stille, mens vi kommer på plads med en ny placering til restauranten. Bag linjerne er der dog fuld aktivitet – Christoffer Sørensen og teamet har holdt sig på tæerne i køkkenet på Almanak, hvor de har udviklet en række nye retter. De kommer på menuen efter påske, når Studio popper op i Tivoli og indtager Det Japanske Tårn med en fuldtonet gastronomisk oplevelse midt i den smukke gamle have fra den 21. april til 25. juni. Vi glæder os helt enormt til igen at opleve Christoffer Sørensen og teamet i fuld udfoldelse af deres enorme talent – som for nylig er blevet anerkendt af bl.a. Foreningen af Danske Madanmeldere, som har nomineret to af Christoffers retter til ’Årets Ret’, mens Den Danske Spiseguide har nomineret Steven Ackermann til ’Årets Souschef’.

Vi vil gå forrest for en tryg branche for medarbejderne

Til forårets og sommerens travlhed er vi heldige at have en stabil personalesituation og en meget loyal stab, som vi er enormt glade for, og som stadig rummer mange af de samme ansigter som før corona ramte. Men som helhed er restaurationsbranchen ramt af en historisk mangel på arbejdskraft. Det gælder både i køkkenet og på gulvet, hvor det er blevet meget vanskeligt at finde faglært personale. Der er mange faktorer, der spiller ind på medarbejdermanglen, men en væsentlig faktor er de dårlige arbejdsforhold, som ansatte bliver og er blevet budt både i toppen og bunden af restaurationsbranchen.  Restaurationsbranchen har siden starten af året været under heftig beskydning på Instagram, hvor den tidligere tjener Lisa Lind Dunbar delte sit vidnesbyrd fra 10 år på den københavnske restaurantscene. Hendes vidnesbyrd blev fulgt op af adskillige andre kokke og tjenere, som delte mere eller mindre rystende fortællinger om grænseoverskridende adfærd, arbejdsforhold og manglende rettigheder på danske restauranter. I sidste uge fulgte Politiken op med en stor artikel, hvori en lang række kokkeelever står frem med en række fortællinger om uværdig behandling og groteske forhold på en række københavnske restauranter.

 

Vi har læst artiklen og mange af opslagene med forfærdelse, og mener selvsagt, at sådan en behandling ikke hører nogen steder hjemme. Det er en syg kultur, som skal ændres, og i LOCA Gruppen vil vi gå forrest i kampen for at vise, at det kan lade sig gøre at drive en gastronomisk forretning, som også er bæredygtig for de mennesker, der arbejder i den.

 

Bæredygtighedsrapport sætter konkrete mål for udvikling og medarbejdertrivsel

Uden mennesker er vi intet. Derfor udformede vi sidste år vores LOCA Manifesto, hvor vi, med udgangspunkt i FN’s Verdensmål, opsatte definerede mål for vores organisation i forhold til diversitet og ligestilling, kurser og uddannelse og arbejdsglæde.

I sidste måned kunne vi så endelig udgive vores første ’Bæredygtighedsrapport’, som blev afsløret på Almanak i Operaen, hvor fødevareminister Rasmus Prehn gæstede os med et skarpt oplæg netop omkring, hvordan vi skaber større bæredygtighed i fødevarebranchen.

I rapporten redegør vi ikke bare for vores samlede CO2-aftryk, men også for samtlige af de tiltag, vi har sat i værk for at fremme vores personales trivsel på arbejdspladsen. Vi fremlægger derfor også resultaterne af vores årlige trivselsundersøgelse, som heldigvis viser en høj grad af tilfredsstillelse blandt vores medarbejdere. Vi tror på en hæderlig løn og ordentlige arbejdstider, og vi tror på videreuddannelse og opkvalificering af vores medarbejdere, så de hele tiden udvikler sig i jobbet og deres respektive roller.

 

Vi vil løfte i fællesskab med vores kolleger

Vi har nultolerance overfor enhver form for racisme og sexisme, og vi vil ikke have flyvende stegepander og råbende og skrigende ledere noget sted i vores organisation. Den måde at lede på hører fortiden til og skal manes til jorden – og det skal være nu. Sådan en ledelsesstil efterlader folk med ar på sjælen og truer sammenhængskraften i en presset branche, som ikke har råd til at miste flere medarbejdere.

 

Derfor er vi nu i gang med at samle vores kollegaer i branchen for i fælleskab at skabe bedre løn, uddannelse og arbejdsvilkår for medarbejderne. Alle mangler arbejdskraft, og derfor skal vi sammen gøre restaurationsbranchen til et sted, man gerne vil komme til, være i – og blive i.

 

Vi vil slutte med noget helt andet. For mens hjertet fyldes af stolthed over vores medarbejdere, så brister det, når vi ser de rædsler, der lige nu udspiller sig i Ukraine. Det er ubærligt, og på linje med mange andre danskere vil vi også meget gerne hjælpe med det, vi nu kan. Har du kendskab til en flygtning, som mangler et job og en vej ind i en ny hverdag, så sig endelig til.

 

Skriv gerne direkte til Merete på mho@locagruppen.dk eller til Dorte på dju@locagruppen.dk

 

Vores udfordringer og den frihed, vi er så heldige at kunne nyde, sættes voldsomt i perspektiv af øjeblikkets begivenheder.

Når det er sagt, så glæder vi os umådeligt meget til at se jer i løbet af et forår og til en sommer uden snærende restriktioner.

Tusind tak for, at du fortsat følger os på vores rejse.

 

De varmeste påskehilsner fra

 

Merete Holst og Dorte Østergaard

Unik frokost hos Almanak

Restaurant Almanak i Operaen byder velkommen på Operaens øverste balkon til en unik frokost i København. Selv om vi ligger i Operaen, er vi åben for alle – og til alle anledninger.


Restauranten er åben til frokost torsdag til lørdag:


Frokost: 12.00 – 15.30
Sidste mulige bestilling: 14.00