Dansk arkitektur og design

Den Kongelige Opera er blevet et vartegn for København og betragtes som et symbol på byens rige kulturliv. Samtidig er bygningen kendt for sin helt særlige arkitektur og udsmykning.

Noget af det første blikket falder på, når man bevæger sig rundt i Operaen, er den smukke gyldne ahornskal, der som en enorm, svævende kuppel, møder en i Operaens foyer. Bag denne ligger scenen gemt. Derudover finder du en mageløs udsigt fra Operahuset, hvor du kan se udover havnen, byens tårne og Amalienborg. Dermed sætter operabygningen et markant punktum for enden af den akse, der løber fra marmorkirken gennem Amalienborg og Amaliehaven.

Bag den spektakulære bygning står arkitekten Henning Larsen, som har tegnet Operaen - og han har tænkt over hver eneste detalje ved den 14 etagers store bygning. Alle elementerne i sceneauditoriet - lige fra sædepolstring til udskæringerne på bagvæggen – er nøje afstemt, så de giver den mest optimale akustik, Pavillonen er tegnet på en sådan måde, at det harmonerer med det omkringliggende miljø, og taget er beklædt med kobber, der med tiden vil ældes på smukkeste vis og samtidig skabe arkitektonisk synergi med de smukke fredede brovagtshuse på Knippelsbro, Langebro og Sjællandsbro.

Bag den flotte udsmykning i Operaen står en række af de største danske kunstnere. I operahusets foyer står fire bronzerelieffer, som er skabt af Per Kirkeby, en af vor tids store internationale billedhuggere. Operaens Logo, som både er at finde i foyerens gulv og scenetæppe, er skabt af kunstneren Per Arnoldi, og så er der de glitrende lyskupler, som hænger fra loftet og skaber stjernelignende refleksioner i bygningen, som er skabt af den danske-islandske kunstner, Olafur Eliasson.

Selve restauranten, Almanak i Operaen, slog dørene op i august 2021 efter en gennemgribende ny-renovering af Henning Larsens tegnestue. Her er der gjort brug af varme toner fra kernelæder og egetræ, som komplimenterer Operaens smukke ahornsmidte. Møblerne i kernelæder og egetræ kommer fra bæredygtige Mater. Restauranten byder på siddepladser og loungeområder, hvor du har mulighed for at nyde Operaens smukke indre med kig til den svævende kuppel og de glitrende Eliassons lamper samt den spektakulære udsigt udover havnen og med kig til Amalienborg.

Læs om Operaens historie her.

Almanak i Operaen åbner for alle


Restaurant Almanak i Operaen åbner som a la carte restaurant den 18. januar 2022.  Restauranten vil være åben for alle til aften. Fra d.01. Februar åbner vi også for frokostservering. Læs mere her.